15 november 2017, voorpagina nieuws Volkskrant : ‘Aantal burn-outs zeer sterk gestegen’. 15% van de vrouwen, 9% van de mannen zegt burn-out te hebben (gehad).

Burnout Volkskrant 2017

-15 november 2017, voorpagina nieuws Volkskrant : ‘Aantal burn-outs zeer sterk gestegen’. 15% van de vrouwen, 9% van de mannen zegt burn-out te hebben (gehad).

Er worden door verschillende experts allerhande verklaringen gegeven voor zowel de toename van het aantal burn-outs (onzekerheid door meer flexibele contracten, meer werk te doen door stijgende economie, over-pampering van de huidige generatie, verwarring van ernstige burnout met depressie…) als het verschil tussen mannen en vrouwen (verdeling zorgtaken, keuze voor meer emotionele uitdagende banen…)

Maar er is een verklaring die ik in dit artikel niet zie, maar in de praktijk wel.

Burn-out is een overprikkeling van het systeem. Dat heeft twee kanten: Te veel prikkels en te weinig herstelmogelijkheid.

15% van de vrouwen, 9% van de mannen heeft een Burn-out (gehad)

Hoogsensitiviteit

20% van de mensen is in meer of mindere mate hoogsensitief (ook wel hooggevoelig*). Zij zijn meer gevoelig voor impulsen, informatie, indrukken. Zij registreren meer informatie, verwerken deze op een diepere manier, en zijn gevoeliger voor subtiliteiten. Hierdoor zijn zij vaak creatief, kunnen goed oplossingen bedenken, tendensen voorspellen en emoties en spanningen in de omgeving eerder oppikken. Zij hebben daardoor echter ook meer tijd nodig om deze informatie te verwerken. Hersteltijd. Als onderhoud van hun systeem (hoofd, lichaam en energiesysteem). Anders lopen ze over. Het belang hiervan is echter zeer onderbelicht, zo niet in veel gevallen ongekend.

Technologie

De tijd van constante impulsaanvoer via de huidige technologien en social media is reeds enkele jaren gaande. De generatie van 20ers en 30ers van nu, zijn hier zelfs een groot deel, zo niet hun hele leven mee opgegroeid. Wat zij vaak niet hebben geleerd is het belang van, daar is hij weer… Hersteltijd. Rust, stilte, niks, meimeren. Zodat de informatie die binnenkomt verwerkt kan worden. Wanneer dat mist staat hun systeem constant in een alerte toestand. Daar zijn we echter niet op gebouwd. Dan brandt het op.

Voelen

Burn-out vind plaats als er langdurig over de grenzen van de behoeften van het systeem is heen gegaan. Om deze grenzen te horen is contact nodig met het innerlijke systeem. Luisteren wat het systeem aangeeft. Voelen wat er gevoeld wil worden. Ook dit is iets wat wij niet of nauwelijks leren. Hoe ga ik om met wat ik voel? Niet alleen als het prettig is, maar ook als het onwenselijk is? Wat dat betreft leven we in de ‘emotional dark-age’. Pas als we de ongewenste gevoelens ons gaan op breken zullen we ons wellicht verdiepen in hoe hier mee om te gaan. En dan maar hopen dat we iemand vinden die ons hierin werkelijk kan helpen.

Overprikkeling heeft twee kanten:  

te veel Prikkels & te weinig Herstelmogelijkheid.

Ideale combinatie

Neem deze 3 dingen samen en het geeft de ideale smeltpot voor burnout. 20% Hooggevoelig, een permanente impulstoevoer cultuur, hersteltijd onderschatting en een onwetendheid over hoe om te gaan met wat de innerlijke wereld naar voren brengt. Laat dit een flinke tijd sudderen en naarmate de tijd vordert zult u gestage toename van het aantal burnouts kunnen verwachten.

Technologische Ontwikkeling

We worden geconfronteerd met de schaduwzijde van de technologische ontwikkelingen. Een deel van onze eigen menselijke ontwikkeling blijft achter. We leren hoe we het nieuwste mobieltje moeten gebruiken, maar niet hoe we met ons eigen systeem om moeten gaan.

Ideale Combinatie: Hooggevoelig, een Permanente-Impuls-Toevoer-Cultuur, Hersteltijd Onderschatting en een Onwetendheid over hoe om te gaan met wat de Innerlijke Wereld naar voren brengt.

Wat dan wel?

Dat we leren dat we hersteltijd nodig hebben, anders branden we op. Dat we leren hoe we dat dan doen, dat herstellen. De kunst van het niks doen, zijn, toestaan, voelen. Het klinkt zo simpel, maar we zijn er inmiddels zo ver vandaan dat het heel veel aandacht, onderwijzing en introspectie vraagt.

En vervolgens; hoe gaan we om met wat zich aandient? Wanneer we onszelf eens niet sussen met nieuwe toevoer van informatie en impulsen? Hoe gaan we om met wat we tegenkomen in ons zelf wanneer het om ons heen stiller wordt?

Het zou zomaar kunnen dat we dan ineens gaan horen wanneer het genoeg is. Wanneer we over een grens gaan. Wanneer we niet goed genoeg voor onszelf zorgen. Dat we ineens onszelf gaan horen. En zien. Onze eigen wensen, verlangens, behoeften. In plaats van die ingegeven door omgeving, virtuele vrienden, bazen en financiële prikkels.

Een logisch klinkend scenario. Maar op dit moment duidelijk geen vanzelfsprekendheid.

Burn-out is een probleem met daarin misschien wel de belangrijkste oplossing van deze tijd. Cultivering van het contact tussen de buiten en de binnenwereld.

Op dat Hersteltijd het nieuwe modewoord van deze tijd mag worden.

Op dat Hersteltijd het nieuwe modewoord van deze tijd mag worden. De Herstelkamer een nieuwe vereiste voor ieder kantoor. De Kunst van het Herstellen & Voelen een nieuw vak op iedere school. Met een verplichte examinering. Daar zou de maatschappij wel eens flink bij gebaat kunnen zijn.

En jij? Heb jij ervaring op dit gebied? Aan den lijve ondervonden? Of als professional? Ik ben benieuwd naar jou kijk hierop. Hoe kijk jij hier tegenaan?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This